Ajuntament de Sant Joan de Moro

Patrimoni

Segons l'Àrea de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, en el terme municipal de Sant Joan de Moró es tenen catalogats quatre jaciments arqueològics dels quals un s'ubica dins dels límits proposats per al Paratge Natural de “El Mollet”.

Els jaciments arqueològics catalogats són:

  • Bustalet, assentament ibèric.
  • “Las Pedrizas”, assentament de l'edat del bronze.
  • Montenegre-El Collet un antic poblat ibèric.
  • El Mollet.

El jaciment “El Mollet” s'ubica en la part més elevada del Tossal del Mollet, en l'àmbit del paratge natural municipal. Es tracta d'un poblat medieval dels segles V-X dC que es troba en bon estat de conservació. El jaciment consta de tres grans parts diferenciades:

  • Poblat obert constituït per diverses desenes de cases, algunes de 20 x 20 metres, de planta rectangular. Totes són de pedra seca, però els murs traçats a soga tenen angles i portes realitzats amb grans blocs desbanyats.
  • Una zona més alta amb edificacions que dominen el poblat, a manera d'acròpolis, de planta triangular. En els extrems hi ha unes construccions que pareixen torres.
  • Un “castrum” separat de les zones anteriors. Es tracta d'un gran recinte rectangular de 70 metres sobre 35 metres, reforçat per diversos bastions aproximadament quadrats. El mur mesura uns 2 metres d'ample.

Després de la consulta del Catàleg d'Edificis i Espais Protegits inclòs en el Pla General d'Ordenació Urbana de Sant Joan de Moró, de l'any 2004, s'ha comprovat que el jaciment “El Mollet” està classificat com Bé d'Interés Cultural per presentar elements defensius. Al voltant del jaciment, s'ha establit un perímetre de protecció de 500m, de manera que tant en el jaciment com en el seu entorn és aplicable el règim de protecció establit en la Llei 4/98 de Patrimoni Cultural Valencià.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal