Ajuntament de Sant Joan de Moro

Festes

Les festes principals de la localitat se celebren cap al 24 de Juny en honor del patró,Sant Joan Baptista. Aquestes festes, que es celebren per un espai aproximat de 10 dies, ofereixen al visitant tot un ventall de possibilitats entre les quals cal citar les exhibicions taurines, en les quals amb un aire festiu, les diferents penyes toregen pels carrers de la població vaquilles.

A la nit, ja amb un aire potser més fantàstic es reprenen tradicions provinents d'antics pobladors d'aquestes terres com és "el bou embolat" (bou de foc). El bou recorre els carrers de la població anunciant la seua presència amb el foc de les seues torxes. La foscor de la nit, el foc creador i l'ambient mediterrani, donen a la festa caires quasi tan màgics, com l'origen ancestral de la pròpia festa.

Les festes de la localitat prenen aire molt diferent quan arriba el dia, amb tot tipus d'espectacles, parcs infantils, teatre, música, exposicions i un llarg etc... Però dins d'aquest recorregut succint, cal destacar dos actes que tenen una especial rellevància com és la processó que es realitza en honor del patró del poble i de la festivitat, i el concurs de "Birles i Canuts" en el qual els nostres majors rememoren tradicions quasi extingides, de jocs tan vells com la nostra pròpia comunitat.

Les “Birles” consisteixen en unes bitlles de fusta que han de ser derrocades a gran distància amb una pilota de fusta, sent una barreja potser entre la petanca i les actuals bitlles, i el joc de Canuts, amb una base semblant, consisteix a derrocar una canya (canut) sobre la qual se situen unes monedes.

També en festes, es podrà sentir i admirar la nostra coneguda Banda "Amics de la Música", fundada en 1934 per D. Francisco Àvila i Ferrer, i gaudir del nostre "Grup de Danses l'Ermita". Aquestes i moltes altres activitats abrigallades sota un gran ambient festiu i una gran hospitalitat són les que donen un caire únic i íntimament festiu a la nostra localitat.

També cal fer especial esment a les festes celebrades al llarg de l'any, amb una durada molt més reduïda, però no de menys importància i atractiu. Entre elles cal citar quatre que esguiten l'any.

La primera és la festivitat de Sant Antoni que es celebra al gener. En aquesta festa de gran tradició es demana, com antany, la protecció dels animals pel sant, açò que avui dia (en la nostra comunitat) no té massa sentit, fa anys era la base de l'economia familiar. Avui com llavors, se segueix recordant la festivitat, amb una processó en la qual es lliura a tot viatger que per ací passe, un "rotllo", que és una rosca de blat amb llavors aromàtiques de la terra.

En el centre de la plaça s'encén una foguera amb llenya donada pels veïns, que a més de calfar la dura i freda nit de gener, serveix com a nexe d'unió entre ells.

En segon lloc, cal citar una festa molt més recent, però amb una importància cabdal, per la qual cosa perdurarà sens dubte.

Aquesta festa celebra la segregació del veí poble de Vilafamés, festejant haver-nos reconegut com a poble amb identitat cultural definida. Els habitants del municipi el dia 15 de febrer, es llancen al carrer tots units al voltant d'una paella gegant que reuneix en un menjar de germanor a la nostra població.

La tercera festa a destacar és una romeria que se celebra la setmana següent a les festes de la Magdalena de Castelló, en homenatge a Sant Miquel.

En aquesta romeria els veïns del poble, juntament amb els de el poble lindant de Vilafamés, es dirigeixen a l'ermita situada en la muntanya del mateix nom, on se celebra una missa i un esmorzar de germanor en el vessant de la muntanya.

Finalment, podem destacar la festivitat de Sant Vicent, en la qual se celebra una romeria en el mes d'abril, des de l'any 2007, a l'Ermita de Sant Vicent, en homenatge a aquest sant. Aquesta festa serveix de colofó a la Pasqua.

En aquesta romeria, els veïns de Sant Joan de Moró celebren una jornada festiva, on es reparteixen "fogasetes" (panets) per a tots els assistents a l'Ermita. Té lloc un esmorzar popular en el paratge, en un ambient de festa i germanor i posteriorment té lloc la missa i la processó amb el sant.

 

 

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal